WEBINAR – ON-LINE OBUKA O UPRAVLJANJU BEZBEDNOŠĆU SAOBRAĆAJA

12. Avgust 2020.

Potreba da se stalno unapređuje bezbednost saobraćaja i spasavaju ljudski životi u saobraćaju na putevima uveliko je prepoznata u okviru projekta. Iz tog razloga je, 21. i 22. jula 2020. godine, održana obuka o tome na koje se sve načine može efikasno upravljati bezbednošću u saobraćaju i samim tim smanjiti broj nastradalih lica (poginulih i povređenih) u saobraćajnim nezgodama. Obuka je organizovana za službenike nacionalnih institucija i organizacija koje se bave ovom temom.  

Teme su prezentovali međunarodno priznati stručnjaci za bezbednost saobraćaja: Alan Ros (Alan Ross), Dragoslav Kukić, Dejan Jovanov i Krsto Lipovac. Posle prezentacija, usledile su interaktivne diskusije, čula su se različita mišljenja i gledišta, ali je potvrđen zajednički cilj – unapređenje bezbednosti saobraćaja u Srbiji.

Otvorena su važna pitanja

Učesnici obuke (više od 30 njih) - postavljali su pitanja i razmenjivali svoja znanja i iskustva o specifičnim temama iz svoje ekspertize. Prezentacija jedne od tema - Procena uticaja novoizgrađenog ili rekonstruisanog puta na bezbednost saobraćaja na mreži puteva, naišla je na oduševljenje prisutnih stručnjaka, s obzirom da se o njoj do sada nije mnogo pričalo i budući da ima veliki potencijal za unapređenje bezbednosti putne infrastrukture

Istu pažnju privukle su i druge teme, kao što je, na primer, UvođenjeISO standarda 39001, za potrebe efikasnog upravljanja bezbednošću saobraćaja na putevima, ili Upravljanje bezbednošću saobraćaja zasnovano na podacima, pri čemu je važno istaći da se, bez valjanih i pouzdanih podataka o bezbednosti saobraćaja, ne može govoriti o bezbednom sistemu drumskog saobraćaja, niti o uspešnom upravljanju bezbednošću saobraćaja, itd. Svi su se složili da će se produbljivanjem ovih i ovakvih važnih tema dugoročno doći do bezbednijih i kvalitetnijih puteva i putne infrastrukture u Srbiji, za dobrobit svih učesnika u saobraćaju. Svi učesnici su takođe saglasni da primena usvojenih zakona, podzakonskih akata i drugih važećih propisa u ovoj oblasti na kraju treba da obezbedi vladavinu prava u oblasti bezbednosti saobraćaja, što će takođe dovesti do unapređenja nivoa bezbednosti svih učesnika u saobraćaju u Srbiji, bilo da su u pitanju vozači, pešaci, motociklisti, deca, stariji učesnici u saobraćaju, itd.

Slična obuka organizovaće se i za članove lokalnih saveta za bezbednost saobraćaja, u skladu sa Planom rada i ograničenjima usled pandemije COVID-19.